30 novembra 2012

Stephen King | Bezhviezdna tma

Názov: Bezhviezda tma
Pôvodný názov: Full Dark, No Stars
Autor: Stephen King
Počet strán: 360
Vydavateľstvo: Ikar, 2011
Anotácia: Bezhviezdna tma je zbierka štyroch noviel – 1922, Veľký šofér, Férové predĺženie, Dobré manželstvo –, záhadných, temných, s prvkami hororu, dokumentujúcich autorovo majstrovstvo aj v tomto žánri. Je v nich však viac ako len štedrá dávka hrôzy...


 Podobnú zbierku príbehov by ste len márne hľadali. Pán King raz povedal: Krásna literatúra sa zvyčajne zaoberá neobyčajnými ľuďmi v obyčajných situáciach. Mňa ale, ako čitateľa a spisovateľa oveľa viac zaujímajú obyčajní ľudia v neobyčajných situáciach. A presne na tomto sa zakladá celá kniha.
V prvej poviedke, 1922, farmára hnevá manželka tým, že chce farmu predať a odsťahovať sa do mestá, ale on o tom nechce ani počuť. Ako sa zachová?
Druhá poviedka s názvom Veľký šofér hovorí o mladej spisovateľke Tess, ktorá po ceste z besedy padne do pasce a znásilni ju muž prezývaný Veľký šofér. Čo urobí Tess potom? Pôjde na políciu alebo to vyrieši sama?
Férové predĺženie je krátky príbeh o mužovi, ktorého má v blízkej smrti skoliť rakovina. Dostane možnosť sa zbaviť jej aj svojho nešťastného osudu, avšak má to jeden háčik, musí svoje nešťastie preniesť na niekoho iného. Pristúpi na dohodu a tak zničí niekomu inému život alebo si rakovinu nechá?
A v poslednom príbehu, ktorý sa volá Dobré manželstvo, sa dozvedáme o jednom manželskom páre. Manželka nachádza v garáži manželovo hrôzostrašné tajomstvo, ktoré sa mu podarilo pred ňou tajiť cez dvadsať rokov. To jeho tajomstvo je tak desivé, že by jej ani nezišlo na um, že to skutočne bol schopný robiť práve jej manžel, ktorý dlhé roky viedol malých skautov. Ako sa k tomu celému postaví?
Ešte pred prečítaním knihy som vedel, že to bude určite skvelá kniha a presne taká aj bola. Zo všetkých kníh mám najradšej práve tie o obyčajných ľuďoch v neobyčajných situáciach, ako je spomenuté vyššie, takže sa mi táto kniha neskutočne páčila. Má to veľmi pútavý dej, takže budete mať problém sa zastavovať v čítaní, budete "hltať" stránku po stránke, až sa nečakane dostanete na koniec a bude vám ľúto, že ste knihu už dočítali a nie je dlhšia. Píšte o nej Ježiškovi! 

Zhrnutie:
+ pocit strachu, ktorý sa vami bude niesť počas celej knihy
+ prostredie
+ postavy
+ dej
- za slabšie pasáže by som označil iba tie, kde v 1922 utekal farmárov syn preč, teda nie slabšie, ale nudnejšie oproti zvyšku knihy, aby som bol presnejší

Neostáva mi nič iné ako dať hodnotenie:
10/10

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára